GÖBEK KORDONU BAKIMI

tamerunver-gobekkordunuGöbek kordonu gebelik sırasında bebeğin anneden gelişimin sağlayan hayat bağıdır.   Bebek doğduktan birkaç dakika sonra göbek kordonu bir özel mandal yardımıyla göbeğe yakın yerden bağlanır ve geriye kalan kısmı kesilir. Bu tıbbi mandal 2 atardamar ve bir toplardamardan oluşan göbek kordonundan kanamayı önler. Bebeğin ilk bakımı sırasında bazen göbek kordonuna bir antiseptik ile medikal bakım yapılır. Ancak, son zamanlarda tamamen kendi kendine kuruması da kabul görmektedir.

Bebek hastaneden eve geldiğinde, göbek kordonu kurumaya baslar ve yaklaşık iki üç hafta içinde kendiliğinden düşer. Göbek kordonu bebeğin vücuduna enfeksiyon girişi için uygun bir yer olduğundan bakımı çok önemlidir.

Göbek kordon bakımı için yapmanız gerekenler

Bebeğinizin göbek kordonunun kuru kalmasına ve hava ile temas etmesine özen göstermelisiniz. Kordon düşene kadar silme şeklinde banyo yaptırabilirisiniz.  Bir ay geçmesine rağmen göbek kordonu düşmemiş ise doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Göbek kordonunu bebek bezinin dışında tutmaya özen gösterin. Bazı bezlerde kordon alanı için özel kesimler vardır, ama siz bebek bezinin üst kenarını aşağıya doğru katlayarak da aynı sonucu alabilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu bilgilendiriniz:

  • Göbek kordonunun giriş yerinden kanama
  • Sarı, iltihaplı, kötü kokulu akıntı
  • Göbek etrafında şişlik veya kızarıklık
  • Göbek bölgesine temasta bebekte ağrı gözlenmesi

Göbek kordonu düşmek üzere iken çevresinde hafif kurumuş kanama alanları görülebilir. Göbek kordonunu koparmak için çekmeyiniz.  Ebeveynler bebeğin göbeğin içeride veya çok dışarıda olması konusunda genelde endişe duyarlar. Bunu öngörmek veya göbeğin şeklini belirlemek mümkün değildir. Geleneksel bir yöntem olan göbek deliği üzerine madeni para koymanın genellikle faydası olmaz.

Bebeğin ağladığı zamanlarda göbek güdüğünün çevresinde hafif şişlik olabilir. Buradaki çıkıntı bölge karın kaslarının zayıflığının bir sonucudur ve genellikle kendiliğinden gerileyecektir.