EMZİREN ANNENİN  BESLENMESİ

tamerunver-emzirenanneEmzirme dönemindeki annelerin en sık sorduğu sorulardan biri ” özel bir diyet yapmam gerekir mi?”  dir.   Cevap çoğu durumda hayırdır.

Dengeli beslenme  ve yeteri kadar sıvı alınması emziren anneler için yeterlidir.   Hamilelik sırasında alınan ilave kilolar için  sıkı diet programları özellikle emzirmenin ilk aylarında, tavsiye edilmez.

Emziren anne için özel bir diet gerekmemekle beraber aşağıdaki öneriler  sizlere yardımcı olacaktır.

  • Yeterli sıvı alınız

Yeterince sıvı içiniz. Susuzluğunuzu gidermek için meyve suyu, su, süt gibi sıvıların bol tüketiniz ( 3lt/gün). Kafein içeren sıvılardan kaçınınız. Kendinizi su içmeye zorlamayınız ancak her susamada bol sıvı almaya özen gösteriniz. Emzirirken içmek için yakınınızda sıvı şeyler bulundurunuz.

  • Gıda çeşitliliği

Sağlıklı gıdalarla beslenme çeşitliği sağlayınız. Beslenme miktarını iştahınıza göre belirleyiniz. Genel olarak, anneler emzirmenin ilk birkaç ayı boyunca daha iştahlı olurlar ve bebeğiniz için süt üreten bu zamanda bedeninizin isteklerini çok sınırlamayınız.

  • Yeterli kalori alımı

Sağlıklı kalmak için ihtiyacınız olan kalori, vitamin ve mineralleri almak için gıda çeşitliliğine dikkat ediniz. Emzirirken normal gereksinimin üzerine ilave yaklaşık 500 kalori alınmalı ve günde 2000 kalorinin altına düşülmemelidir.  Aşağıdaki gıdalar besinsel değeri en yüksek olanlarıdır;

  1. Etler
  2. Fasulye
  3. Sebzeler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler)
  4. Meyve veya yüzde 100 meyve suyu ( meyveli içecekler  değil )
  5. Tahıllar
  6. Süt, peynir ve yumurta

Emzirme döneminde  diğer hususlar :

  • Baharatlı ya da gaz yapan gıdalar

Baharatlı ya da gaz nedeni olan gıdalar birçok kültürde diyetin önemli bir parçasıdır ve   bebeklerin çoğu bundan etkilenmez.  Bazı bebekler anneleri belirli yiyecekleri aldıklarında rahatsız olabilirler. Bununla birlikte kesinleşmiş bir liste yoktur. Siz aynı gıdayı tükettiğiniz her dönemde bebekte 6 saat için de benzer şikayetler gelişmedikçe o gıdadan kaçınmaya gerek yoktur.

  • Vejetaryen beslenme

Vejetaryen veya çoğunlukla vejetaryen diyetler yüzyıllardır birçok kültürde vardır ve annelerin sütlerinde yetersizlik olmaz. Ancak beslenmede çeşitliliğe dikkat edip yeterli protein alınmalıdır. Emzirme süresince D vitamini, demir ve kalsiyum, vitamin B 12  desteği gerekir.

  • Kahve, çay, gazlı içecekler

Kafeinli içeceklerin tüketimi bebekte huzurusuzluk veya uyku düzensizliği yapabilir. Emzirme döneminde ağırlıklı olarak kafein içermeyen içecekler içiniz.

  • Alkol

Emzirme döneminde alkollü içki içmeyi sınırlamak için en iyisidir. Alkolün süte geçişi, kana karışması ve temizlenmesi ile aynı sürede olur . Yinede alkollü içecek alacak iseniz öncesinde emzirin ve bir sonraki emzirmeye kadar 2 saat zaman kazanının.   Aşırı alkol alındığında ise  etkisi geçene kadar sütü sağıp atmanız uygun olur.

  • Sigara ya da tütün kullanımı

Sigara kullanımı genellikle annelerin iştahını  ve gıdalardan tat almasını etkiler.    Emzirme döneminde sigara kullanımından kaçınmak en iyisidir. Anne sütünün yararları genellikle sınırlı sigara kullanımında çok daha ön plandadır ancak nikotin ve yan ürünleri süte geçerek bebekte çarpıntı, huzursuzluk, kusma veya ishal neden olabilir. Bebekler sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır. Ebeveynlerin sigara kullanması durumunda bebeklerde solunumsal hastalık görülme riski artmaktadır. Aynı zamanda ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini de artırmaktadır.

Bebek üzerindeki etkilerinin yanı sigara kullanımı  süt yapımını da  olumsuz etkilemektedir.